Grondwerk / Academische (klassieke) rijkunst

Academische rijkunst begint altijd bij de basis.
En die basis bestaat uit grondwerk, werk in stilstand, longeren, werken aan de hand en rijden.

Academische rijkunst begint altijd bij de basis. En die basis bestaat uit grondwerk, werk in stilstand, longeren, werken aan de hand en rijden.

Meer lezen

Wat is nu Academische Rijkunst? Hieronder volgt een klein stukje uitleg.

 • Academische rijkunst begint altijd bij de basis. En die basis bestaat uit grondwerk, werk in stilstand, longeren, werken aan de hand en rijden. Alle hulpen voor de gymnastiserende oefeningen worden vanaf de grond aangeleerd aan je paard zonder het gewicht van de ruiter, zodat alle oefeningen uiteindelijk goed uitgevoerd kunnen worden vanaf de rug van je paard. Door deze oefeningen kan het paard zijn natuurlijke kracht en vaardigheden ontwikkelen. Het zijn geen kunstjes! Het paard begrijpt de hulpen.

  Rechtrichten van het paard behoort ook tot deze oefeningen. Het rechtrichten van een paard is belangrijk omdat ieder paard van nature scheef is. Doordat je op een van nature scheef paard gaat rijden, wordt je paard door de jaren heen nog schever en ontstaan er allerlei lichamelijke problemen. Om dat te voorkomen 'richten we een paard eerst recht' voor dat we aan het rijden beginnen. Waardoor we een in balans, fysiek en mentaal gezond paard blijven houden. Een paard dat in balans is zal zijn voorhand gaan ontlasten en zal meer gaan dragen met de achterhand die door de oefeningen buigzamer en sterker is geworden. En dan kan een paard tot in zijn twintigste jaren nog heel goed presteren en een ruiter dragen.

 • Belangrijkste oefeningen zijn lengte buiging, voorwaarts neerwaarts en ondertreden. Schouderbinnenwaarts, travers en renvers! Dit alles wordt geoefend in het tempo dat het paard fysiek en mentaal aan kan. Ieder paard is uniek en daarom zal de training ook bij ieder paard anders zijn. Door het werken met je paard vanaf de grond zal de onderlinge communicatie beter zijn en ook de band tussen ruiter en paard wordt sterker. Je werkt samen naar iets moois op gelijke voet. Paard en ruiter krijgen de tijd om zich te ontwikkelen tot het hoogst haalbare op een prettige ontspannen en rustige manier.

  Natuurlijk kun je je paard ook vanuit het zadel rechtrichten. Niet iedereen werkt graag met zijn paard vanaf de grond. Ook daarbij leg ik je graag de oefeningen uit die voor jullie als combinatie belangrijk en nodig zijn. Uiteindelijk zijn alle dressuur oefeningen er om je paard soepel te maken en om in balans te kunnen rijden. En vergeet niet: DE DRESSUUR IS ER VOOR HET PAARD en niet andersom!

Academische (klassieke) rijkunst is, vind ik persoonlijk, een van de mooiste manieren om je paard sterk en soepel te maken en te houden. Je bouwt een band op met wederzijds respect. Je paard wordt mooier, sterker, krijgt meer balans en meer swung. Je kunt op deze manier het beste uit je paard halen, wat er van nature al in zit!

Voordelen van grondwerk:

1.

Door middel van het grondwerk verbeterd de communicatie tussen ruiter en paard en is het makkelijker om de hulpen aan te leren.

2.

Door middel van longeren leert u uw paard op eigen benen te lopen en maakt het mogelijk om de hulpen op enige afstand te ontvangen en tevens controle dat uw paard de hulpen ook begrijpt!

3.

Het werken aan de hand is een mooie voorbereiding voor het rijden, het paard leert om op 2 teugels te reageren.

4.

Door het rijden leert het paard het gewicht van de ruiter te dragen en u leert uw paard de hulpen te begrijpen die vanaf de grond zijn aangeleerd. Maar die nu van boven af zullen worden gegeven.

Alle oefeningen die we de paarden aanleren zijn bedoeld om het paard soepel en sterk te maken/houden. Mentaal en fysiek in balans, daar draait het uiteindelijk om.

iPad App

Het stretchen van de rug spier brengt ontspanning zowel fysiek als mentaal. Het paard bolt zijn rug waardoor het paard de ruiter beter kan gaan dragen. Het binnen achterbeen kan verder onder treden waardoor hij zichzelf beter kan dragen.

Les op locatie

Wat u van mij kunt verwachten:

 • • Zadelmak/Ruitermak maken

  Ik kan u helpen met het zadelmak/ruitermak maken van uw paard of pony.

  • Begeleiden angstige/onzekere ruiters

  Ik help de beginnende/angstige/onzekere ruiter of ruiters die na jaren weer willen beginnen met rijden om hun vertrouwen in hun paard en in zichzelf, zowel naast het paard als op het paard, weer terug te krijgen.

  • Les dag/ochtend/middag

  Wilt u graag een les dag/ochtend/middag op uw locatie plannen met meerdere ruiters, neem dan contact op voor de mogelijkheden. Het minimum aantal ruiters is 4. U mag zelf beslissen over welk topic de les zal gaan. Bijvoorbeeld een les die in het teken staat van de zit, werken vanaf de grond met uw paard(en), longeren, werken aan de hand, rechtrichten etc. Alle wensen zijn bespreekbaar.

 • • Rijlessen in Centered Riding/Academische Rijkunst

  Ik integreer dit in de lessen om zo zowel de ruiter als het paard te helpen. Uit ervaring weet ik dat dit erg goed samen gaat.

  • Bitloos rijden

  Voor de ruiters die graag bitloos willen leren rijden en eventueel ook zonder zadel heb ik voor de eerste keer altijd een bitloos hoofdstel bij en een barebackpad zodat je eerst kennis kan maken met de optoming die daar het meest geschikt voor is. Dit zodat je niet van te voren alles aan hoeft te schaffen, maar eerst kan kijken wat het beste past bij jou en je paard.

  • Grondwerk/Werken aan de lange lijnen/Longeren

  • Los werken met je paard/pony

 • Wensen van eigenaar/ruiter zijn altijd bespreekbaar.

 • Het tarief voor een privéles op uw locatie bedraagt €30,00 excl. reiskosten. Een les duurt gemiddeld 45 tot 60 minuten.

  Het tarief van een duoles op uw locatie bedraagt €25,00 per persoon excl. reiskosten. Een duoles duurt gemiddeld 60 minuten.

 • Woont u buiten een straal van 10km vanaf Waalwijk, neem dan contact met mij op om de reiskosten te bespreken.

  Zijn er meerdere lessen op 1 locatie dan kunnen de reiskosten gedeeld worden.

 • Heb je geen eigen paard tot je beschikking en wil je toch graag werken met een paard? Dan is er de mogelijkheid om les in grondwerk te nemen met een van mijn paarden op mijn locatie. Het is mogelijk om rijles te krijgen op een van mijn paarden op mijn locatie, maar dat kan pas als je minimaal een half jaar met mijn paarden hebt gewerkt. Rijden op mijn paarden is altijd bitloos! Informeer naar de mogelijkheden.

  Het welzijn van het paard staat bij mij hoog in het vaandel, zoals ook het plezier van ruiter en paard!

 • Ik was op zoek naar iemand die mij verder kon helpen met het verder beleren van mijn 4-jarig paard en ben met Marisa in contact gekomen. Ik ben zeer tevreden. Wij zijn begonnen bij de basis in grondwerk en ik merk dat wij al veel geleerd hebben de afgelopen maanden. Daarnaast helpt zij ons ook tijdens het rijden. Ik vind haar lessen erg leerzaam. Marisa is erg geduldig, ze kijkt goed naar waar het paard wel en niet klaar voor is en dat doet zij ook bij de ruiter. Ook lukt het haar om de onzekere ruiter gerust te stellen en weer zeker in het zadel ( en vanaf de grond) te krijgen. Haar lessen zijn altijd op een zachte manier, dat is ook wat ik zocht. Op deze manier groeien wij, ruiter en paard, enorm naar elkaar toe. En leren elkaar begrijpen met de kleinste signalen. Ik vind het een heel fijn groeiproces, niet te snel, op ons eigen tempo, maar wel de juiste manier. Kortom, ik ( wij!) kijken altijd uit naar de volgende les. En ik hoop nog veel meer van Marisa te leren!

  Miranda van Roosmalen

  15 oktober 2020

 • Marisa is eind vorig jaar bij ons gekomen om onze nieuwe pony en mij als ruiter te trainen. Wat zijn we blij met haar. Beginnen met de basis en kleine stapjes vooruit met respect voor het paard. Inmiddels al grote stappen vooruit gegaan dankzij de tips van Marisa. Een topper ben je!

  Sanne van Oers

  7 oktober 2020

 • I have been riding since I was 7, still I feel like I only really learned to ride when I started taking lessons with Marisa! She is incredibly skilled and sees every interaction that happens between the rider and the horse, no matter how small, and step by step guides you in how to create a harmonious partnership between you and your horse. I always tell her what she teaches should be called magic because that’s how it feels the moment you are in tune with your horse! I would recommend anyone who is looking at becoming a better and more complete rider to work with Marisa, she’s fantastic!

  Cynthia Espinoza

  1 mei 2020

 • Hele fijne en leerzame lessen. In zowel grondwerk als onder het zadel. Denkt graag met je mee hoe we een oefening aanleren. Is het niet rechtsom dan wel linksom. Stapje voor stapje komen we waar we willen zijn en dat is een happy horse en happy athlete.

  Maureen van Schaijk

  13 oktober 2019

 • Hele fijne & leerzame lessen, met duidelijke uitleg. Ik heb tijdens de lessen van Marisa al heel veel geleerd over de omgang met mijn paard, hoe nuttig grondwerk is & hoe het ons vervolgens kan helpen tijdens het rijden! Ik zou het iedereen aanraden!

  Stephanie de Jonge

  11 oktober 2019

 • Marisa geeft fijn les! Ze is altijd heel positief en ontspannen wat heel fijn is om goed te presteren. Omdat ze ook heel veel weet van centered riding en de academische rijkunst kan ze precies uitleggen hoe jij als ruiter je paard moet rijden en hoe je paard moet lopen. Daardoor heeft ze dus het totaalplaatje. Ik vind Marisa een fijne instructrice!

  Femke

 • Hele fijne en leerzame lessen. Marisa is ontzettend geduldig, heel fijn voor zowel paard als mens om mee te werken.

  Bianca

 • Ik was op zoek naar iemand die mij verder kon helpen met het verder beleren van mijn 4-jarig paard en ben met Marisa in contact gekomen. Ik ben zeer tevreden. Wij zijn begonnen bij de basis in grondwerk en ik merk dat wij al veel geleerd hebben de afgelopen maanden. Daarnaast helpt zij ons ook tijdens het rijden. Ik vind haar lessen erg leerzaam. Marisa is erg geduldig, ze kijkt goed naar waar het paard wel en niet klaar voor is en dat doet zij ook bij de ruiter. Ook lukt het haar om de onzekere ruiter gerust te stellen en weer zeker in het zadel ( en vanaf de grond) te krijgen. Haar lessen zijn altijd op een zachte manier, dat is ook wat ik zocht. Op deze manier groeien wij, ruiter en paard, enorm naar elkaar toe. En leren elkaar begrijpen met de kleinste signalen. Ik vind het een heel fijn groeiproces, niet te snel, op ons eigen tempo, maar wel de juiste manier. Kortom, ik ( wij!) kijken altijd uit naar de volgende les. En ik hoop nog veel meer van Marisa te leren!

  Miranda van Roosmalen

  15 oktober 2020

 • Marisa is eind vorig jaar bij ons gekomen om onze nieuwe pony en mij als ruiter te trainen. Wat zijn we blij met haar. Beginnen met de basis en kleine stapjes vooruit met respect voor het paard. Inmiddels al grote stappen vooruit gegaan dankzij de tips van Marisa. Een topper ben je!

  Sanne van Oers

  7 oktober 2020

 • I have been riding since I was 7, still I feel like I only really learned to ride when I started taking lessons with Marisa! She is incredibly skilled and sees every interaction that happens between the rider and the horse, no matter how small, and step by step guides you in how to create a harmonious partnership between you and your horse. I always tell her what she teaches should be called magic because that’s how it feels the moment you are in tune with your horse! I would recommend anyone who is looking at becoming a better and more complete rider to work with Marisa, she’s fantastic!

  Cynthia Espinoza

  1 mei 2020

 • Hele fijne en leerzame lessen. In zowel grondwerk als onder het zadel. Denkt graag met je mee hoe we een oefening aanleren. Is het niet rechtsom dan wel linksom. Stapje voor stapje komen we waar we willen zijn en dat is een happy horse en happy athlete.

  Maureen van Schaijk

  13 oktober 2019

 • Hele fijne & leerzame lessen, met duidelijke uitleg. Ik heb tijdens de lessen van Marisa al heel veel geleerd over de omgang met mijn paard, hoe nuttig grondwerk is & hoe het ons vervolgens kan helpen tijdens het rijden! Ik zou het iedereen aanraden!

  Stephanie de Jonge

  11 oktober 2019

 • Marisa geeft fijn les! Ze is altijd heel positief en ontspannen wat heel fijn is om goed te presteren. Omdat ze ook heel veel weet van centered riding en de academische rijkunst kan ze precies uitleggen hoe jij als ruiter je paard moet rijden en hoe je paard moet lopen. Daardoor heeft ze dus het totaalplaatje. Ik vind Marisa een fijne instructrice!

  Femke

 • Hele fijne en leerzame lessen. Marisa is ontzettend geduldig, heel fijn voor zowel paard als mens om mee te werken.

  Bianca

 • Facebook

  Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van mijn activiteiten.

 • Contact

  Wilt u een les volgen of heeft u een vraag?
  Neem dan contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen, of stuur me een Whatsapp berichtje.

 • Facebook

  Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van mijn activiteiten.

 • Contact

  Wilt u een les volgen of heeft u een vraag?
  Neem dan contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen, of stuur me een Whatsapp berichtje.

Image Thumbnail
Ik ben een gediplomeerd Centered Riding instructeur!